Hozzávalók egy kb. 35cm-es bagetthez (forrás: Elmira):
5 dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
1-2 ek. egész mák és szezámmag (ki szoktam hagyni a mákot, úgy is jó)
Az útifűmaghéjat belekeverjük a vízbe és pár percig állni hagyjuk. A tojásokat a sóval és a szódabikarbónával felverjük. Hozzáadjuk a megzselésedett útifűmaghéjat és ezzel is simára verjük. Belekeverjük a magliszteket, a sárgarépát, az egész mákot és sa zezámmagot. Vizes(!) kézzel bagettet formázunk belőle, és óvatosan, egy hosszú pengéjű késsel alányúlva, sütőpapírral kibélelt tepsire emeljük. Ha ez a lépés túl nehéznek tűnik, akkor érdemes a már előkészített tepsin megformázni. A tetejét szépen bevagdossuk és 200 fokos sütőben 35 percig sütjük. Légkeverésen, gyors sütőben lehet, hogy elég a 180-190 fok. A kész kenyeret kihűtjük és tetszés szerinti feltéttel tálaljuk. Nagyon szépen, könnyen szeletelhető.
Szerintem egyben túl lassan sül meg és nyers marad a belseje, így én 2 vagy több kisebb darabban szoktam csinálni.
3 tojás
1 csapott kk. só, 1/2 kk. szódabikarbóna
2 dl vízben elkevert 2 dkg útifűmaghéj (2 evőkanállal csinálom)
10 dkg durva őrlésű dióiszt (vagy darált dió, én diómagőrleménnyel csinálom)5 dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
5 dkg szezámliszt
5 dkg finomra reszelt sárgarépa1-2 ek. egész mák és szezámmag (ki szoktam hagyni a mákot, úgy is jó)
Az útifűmaghéjat belekeverjük a vízbe és pár percig állni hagyjuk. A tojásokat a sóval és a szódabikarbónával felverjük. Hozzáadjuk a megzselésedett útifűmaghéjat és ezzel is simára verjük. Belekeverjük a magliszteket, a sárgarépát, az egész mákot és sa zezámmagot. Vizes(!) kézzel bagettet formázunk belőle, és óvatosan, egy hosszú pengéjű késsel alányúlva, sütőpapírral kibélelt tepsire emeljük. Ha ez a lépés túl nehéznek tűnik, akkor érdemes a már előkészített tepsin megformázni. A tetejét szépen bevagdossuk és 200 fokos sütőben 35 percig sütjük. Légkeverésen, gyors sütőben lehet, hogy elég a 180-190 fok. A kész kenyeret kihűtjük és tetszés szerinti feltéttel tálaljuk. Nagyon szépen, könnyen szeletelhető.
Szerintem egyben túl lassan sül meg és nyers marad a belseje, így én 2 vagy több kisebb darabban szoktam csinálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése