Sütőtökös gnocchi
hozzávalók:
Egy
kisebb fél sütőtök (kb. 300 g)
300 g
édesburgonya
400 g zabliszt
(vagy 20 dkg zabliszt+20 dkg szezámliszt)
Egy
teáskanál só
Kevés
frissen tört bors
1
mokkáskanál őrölt fahéj
3
evőkanál olívaolaj
60 g
kókuszzsír vagy vaj
7-8
friss zsályalevél
Elkészítés:
Egy
sütőtököt kettévágunk és kimagozunk. A felét kb. egy centi vastag szeletekre
vágjuk, a héját eltávolítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180
fokon 10 percig sütjük.
Az
édesburgonyát megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, és forró vízben néhány
perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd krumplinyomóval egy nyújtódeszkára
nyomjuk.
A
megsült tököt aprítógépben összetörjük és hozzáadjuk az édesburgonyához.
Sózzuk, borsozzuk és egy csipetnyi fahéjjal ízesítjük. Több részletben
hozzáadjuk a lisztet és közepesen kemény, formázható tésztává gyúrjuk. A kész
tésztából vékony hengereket formázunk, amiből egy éles késsel kb. két centis
darabokat vágunk. ( vagy gombócokat formázunk )Egy villa segítségével kis
bordákat nyomunk a gnocchikra, és egy fazékban addig főzzük őket, míg fel nem
jönnek a víz tetejére. A leszűrt gnocchikat forró serpenyőben, kevés olajon
barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a friss, durvára vágott zsályát, a vajat és
további 1 percig pirítjuk. A kész gnocchit kitálaljuk, meglocsoljuk egy kanál
zsályás vajjal és megszórjuk egy kevés parmezánnal.
Ha
köretnek fogyasztjuk, nem kell sajt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése