2013. december 4., szerda

Sütőtökös gnocchi
hozzávalók:
Egy kisebb fél sütőtök (kb. 300 g)
300 g édesburgonya
400 g zabliszt (vagy  20 dkg zabliszt+20 dkg szezámliszt)
Egy teáskanál só
Kevés frissen tört bors
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál olívaolaj
60 g kókuszzsír vagy vaj
7-8 friss zsályalevél
  Elkészítés:
Egy sütőtököt kettévágunk és kimagozunk. A felét kb. egy centi vastag szeletekre vágjuk, a héját eltávolítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon 10 percig sütjük.
Az édesburgonyát megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, és forró vízben néhány perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd krumplinyomóval egy nyújtódeszkára nyomjuk.
A megsült tököt aprítógépben összetörjük és hozzáadjuk az édesburgonyához. Sózzuk, borsozzuk és egy csipetnyi fahéjjal ízesítjük. Több részletben hozzáadjuk a lisztet és közepesen kemény, formázható tésztává gyúrjuk. A kész tésztából vékony hengereket formázunk, amiből egy éles késsel kb. két centis darabokat vágunk. ( vagy gombócokat formázunk )Egy villa segítségével kis bordákat nyomunk a gnocchikra, és egy fazékban addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére. A leszűrt gnocchikat forró serpenyőben, kevés olajon barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a friss, durvára vágott zsályát, a vajat és további 1 percig pirítjuk. A kész gnocchit kitálaljuk, meglocsoljuk egy kanál zsályás vajjal és megszórjuk egy kevés parmezánnal.

Ha köretnek fogyasztjuk, nem kell sajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése